Kondens Boru Çapı Seçimi

Buhar tesisatlarının boyutlandırılmasında kondens boru çaplarının belirlenmesi hep sorun oluşturur. Genellikle uygulanan yöntem ise, aynı debi için belirlenen buhar boru çapının bir çap küçüğünün kondens boru çapı olarak alınmasıdır. Elbette bu yöntem mühendislik dışı ve "piyasa işi" bir yöntemdir. Oysa kondens boru çapı belirlenirken, kondens borusunda çift fazlı bir akış olduğu göz önünde bulundurularak çap seçimi yapılması gerekmektedir. Çift fazlı akışta kesit belirlenmesinde ise, kondenstop öncesi yaklaşık buhar basıncında olan kondensin, kondenstop sonrasında basıncının düşmesi sonucu açığa çıkan flaş buhar miktarı ile geriye kalan sıvı fazdaki kondens miktarının akış toplamı dikkate alınmalıdır. Buhar basıncı değiştikçe açığa çıkan flaş buhar miktarı da ve bağlı olarak da sıvı fazdaki kondens miktarı değişeceğinden, buhar çapının bir küçük çapının alınması şeklindeki uygulamanın da ne kadar yanlış olduğu ortadadır.
 
Öte yandan yukarıda anlatılan çap hesabının da zorluğu ortadadır. Bu zorluğu ortadan kaldırmak için, Mustafa Aral tarafından hesaplanarak hazırlanan tablo aşağıda kullanıma sunulmuştur. Bu tabloda her buhar basıncındaki kondensin genişlemesi sonucu açığa çıkan flaş buhar ile geriye kalan kondensin kabul edilen akış hızlarına göre belirlenen kondens çapları verilmiştir.
 
 
 
 
Bu sayfanın her hakkı Mustafa Aral ve ARALSAN’a aittir. Kopyalanamaz. Ancak " www.aralsan.com sitesinden alınmıştır " şeklinde açıkça kaynak göstermek koşuluyla alıntı yapılabilir. Aralsan bu bilgileri, doğru olduğuna inanarak yayınlamaktadır. Ancak bu bilgilerin kullanımıyla ilgili hiç bir sorumluluğu kabul etmez.