Betona kısa sürede kalıcı mukavemet kazandırmak veya soğuk havalarda beton dökebilmek için kullanılan yöntemlerden biri buhar kürüdür.
Betonun normal koşullarda 28. gün sonunda ulaştığı kalıcı mukavemet değerlerine, buhar kürü ile 24-25 saat gibi kısa bir sürede ulaşmak mümkündür.
Proses Çözümlerimiz
EPS, İngilizce "Expanded Poly-Styrene" sözcüklerinin baş harfleriyle tanımlanan, ülkemizde strafor ya da köpük adıyla da bilinen ambalaj ve ısı yalıtım malzemesidir. EPS hammaddesi petroldür.
Eloksal alüminyum üretiminde, banyoların ısıtlmasında buhar kullanılır. Buhar tesisatı boyutlandırılırken; yağ alma, kostik yıkama ve renklendirme banyo sıcaklıkları 60-65 ºC, tespit banyo sıcaklığı 100 ºC ve durulama banyo sıcaklığı ise 65-70 ºC olarak kabul edilir.
Paslanmaz çelik boru kullanımı çok pahalı olduğundan, temiz su tesisatlarında kullanılan karbon çeliği borulara, sıcak daldırma galvaniz yöntemiyle çinko kaplama yapılırak pas oluşumunun önüne geçilir. Çinkonun ergime sıcaklığı 419.5 °C olduğundan, boru yüzeyinde çinkonun çelikle alaşım oluşturabilmesi için, galvaniz banyo sıcaklığının 450 °C civarında olması gerekir.
Kimyasal maddelerin taşınmasında ve depolamasında kullanılan varillerin gelişgüzel atılması veya yıkanmadan kullanılması önemli sağlık ve çevre sorunlarına neden olmaktadır. Çevre yönetmelikleri kapsamında bu varillerin, belgelendirilmiş geri kazanım firmaları tarafından yıkanarak geri kazanılması zorunludur.
Yem üretiminde buhar tüketimi, saatlik yem üretimine göre değişkenlik gösterir. Tıpkı bir aracın 120 km/h hızla giderken km başına yakıt tüketiminin, 90 km/h hıza göre daha fazla olacağı gibi, yem üretiminde de yem üretim hızı arttıkça, buhar tüketimi de artar. Yani saatte üretilen yem miktarı arttıkça, üretilen yemin her tonu için harcanan buhar da artar.
Örneğin saatte 5 ton yem üretilirken pelet presinde ton başına yaklaşık 40 kg civarında buhar harcanırken, saatte 15 ton yem üretiminde, bu kez pelet presi ton başına 60 kg/h buhar tüketir.
Örneğin saatte 5 ton yem üretilirken pelet presinde ton başına yaklaşık 40 kg civarında buhar harcanırken, saatte 15 ton yem üretiminde, bu kez pelet presi ton başına 60 kg/h buhar tüketir.
Kağıt üretiminde kurutma silindirlerinde sıcaklıkların farklı olması istenir.
- Kağıt hamurunun geldiği ilk silindir grubunda, silindir yüzey sıcaklıklarının 120-130 °C olması istenir. Bu sıcaklığın sağlanması için bu silindirlere gönderilen buhar basıncının 3 bar civarında olmalıdır. Bu silindir GURUBU DÜŞÜK BASINÇ GURUBU dur.
- Orta silindir gurubunda ise sıcaklıkların 150-160 °C olması gerekir. Bu ORTA BASINÇ GURUBU silindirlerde kullanılacak buhar basıncının ise 5-6 bar civarında olmalıdır.
- Kağıdın kurutulduğu bölümde ise sıcaklıkların 180 °C civarında olması gerekir. YÜKSEK BASINÇ GURUBUNU oluşturan bu silindirlere gönderilen buhar basıncının ise 8 bar veya daha yüksek olmalıdır.
Damacana su dolum tesislerinde, dolum öncesi damacanaların yıkanması ve dezenfeksiyon uygulanması, insan sağlığı açısından yaşamsal öneme sahiptir. Bu konuda gerekli olan özenin gösterilmemesi ve zorunlu yıkama işleminin gerektiği gibi yapılmaması insan sağlığını tehdit eder ve salgın hastalıklara davetiye çıkartır.
Rulo saç poyama prosesinde, boyama işleminden önce saç yüzeyinin çok iyi temizlenmesi ve ardından boyaya hazırlanması için tümüyle kurutulması gerekmektedir. Yüzey temizlik işlemi, sacın temizleme banyolarından geçirilmesiyle yapılır.
Zeytinyağı dışındaki tüm bitkisel sıvı veya katı yemeklik yağlar kötü kokular içerirler ve bu kokuların, üretimin son aşamasında yağdan uzaklaştırılması gerekir. Yağ üretiminde bu işleme KOKU GİDERME veya DEODORİZASYON adı verilir.